ligfiets.be - startpagina
        De Ligfiets GENT - Lange Violettestraat 49 - 9000 Gent - Tel. 09 225 07 77
      De Ligfiets ANTWERPEN - Steenhouwersvest 25 - 2000 Antwerpen - Tel. 03 293 74 56

Onze winkels
Ligfietsen
Vouwfietsen
Accessoires
Verhuur
Contact
Links
Faq

Nieuws
Events
Team
Onze klanten
ReisverslagenWerelduurrecord van Eric Baeten – verslag van een ooggetuige.

Het is zover. Op 1 mei zou Eric Baeten één van de weiningen zijn die de dag van de arbeid alle eer zou aandoen, namelijk het breken van een record. Welk record? Elk record natuurlijk. Niet dat er al een was op de overdekte Eddy Merckx piste – dus was alles goed. Dit geldt echter niet voor Eric, want die is niet zo snel tevreden. Na meer dan een jaar en duizenden kilometers training kon hij vanaf maart (dan was de nieuwe piste klaar) één maal per week komen trainen, laat ons zeggen komen wennen aan de baan. De uitdaging bestond erin om 200 ronden in een uur of 400 steile bochten te maken. Dit laatste was niet zonder gevaar zoals we samen in een perfecte slide mochten ervaren.

Het moest te doen zijn. Zonder klapband, met de zenuwen onder controle en vooral met een lagere temperatuur. De temperatuur in de piste lag steeds rond de 26° met een piek van 28,7° en een luchtvochtigheid van 32%. Ik zou de verwarmingsrekening niet willen betalen.

1 Mei. Ik heb meer zenuwen dan de man in kwestie. Het is bewolkt en slechts 22°, en dat scheelt een pak. Een korte opwarming, en dan begint Eric eraan. Zijn fiets stond te hoog, te schuin, maar hij is vertrokken. Spanning bij de toeschouwers. Bij de eerste bocht (60 m verder) moet de snelheid minimaal 32 km/uur zijn, anders raakt de zitkuip de piste en dan is ’t gedaan. Na 3 ronden zit Eric op schema. Voor de toeschouwers lijkt het trager te gaan dan in werkelijkheid. Na 22 minuten rijdt Eric opeens een ronde van 19 seconden. We vrezen even voor een inzinking, maar het was een korte drinkbeurt. Opeens meten we rondes van 17,08 seconden - hopelijk kan hij dit volhouden!

Vanaf ronde 100 lijkt alles vlugger te gaan en 20 minuten voor het einde stijgt de publiekstemperatuur. Nadat ik van de bondsman de laatste ronde mocht aankondigen bleef de teller uiteindelijk op 199 ronden of 399 bochten steken, wat 49 km 587 m en 63 cm is. Had ik hem in het begin maar een harder duwke gegeven!

PS 0. Ge moet het maar doen.
PS 1. Dit is meer dan Merckx en dat op zijn eigen piste.
PS 3. De uitdaging is er voor iedereen.
PS 4. To BEATen BAETen. Eric heeft er ook nog zin in!
Wereldkampioenschap 2006

Het World HPV Championship 2006 gaat door op 5, 6 en 7 augustus, in het Franse Allegre. Lees meer op deze website: www.ihpva.org/chapters/france/world2006/


BELGISCH EINDKLASSEMENT INDOOR

1: Jimmy Bijloos: Challenge Hurricane
2: Peter Lembreght: Challenge Fujin SL
3: Erik Marijnissen: zelfbouw Challenge Taifun cloon


'We krijgen geen regenboogtrui, alleen plastieken bloemen'

 Krantenbericht over Eric Baeten van team Ligfiets.be  -  DOWNLOAD PDF


'Eric Baeten stapelt Europese en wereldtitels op'

 Krantenbericht over Eric Baeten van team Ligfiets.be  -  DOWNLOAD PDF